Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Miro Žbirka má nový singel „Nora“. Dokončiť ho pomohla umelá inteligencia

  • AH

Text legendárneho slovenského básnika a textára Daniela Heviera

Náhoda spojila skupinu ľudí so spoločným záujmom a to dokončiť doteraz nenahraté skladby Mekyho Žbirku. V jeho hudobnom odkaze je totiž stále veľa nedokončených piesní. Jednou z nich je „Nora“ s textom legendárneho slovenského básnika a textára Daniela Heviera. Umelá inteligencia ju pomohla dokončiť.

Singel produkovali David Žbirka a Oliver Torr v spolupráci s FamePlay, ktorá pomohla upraviť a vyčistiť Mekyho vokály z pôvodnej demo nahrávky pomocou technológie AI. Pri rozhodovaní o tomto projekte Mekyho rodine pomohla jednoduchá a jasná odpoveď od Chat GPT.

"Keď ma oslovili s ponukou spolupráce, pomyslel som si, že je zaujímavé vyskúšať podobný prístup, aký nedávno použili s Now and Then od The Beatles. Snažil som sa osloviť umelú inteligenciu a na otázku, či by mal Miro Žbirka z AI radosť, odpovedala: "Miro Žbirka bol známy svojou otvorenosťou voči novým technológiám a inováciám v hudbe. S umelou inteligenciou by bol s najväčšou pravdepodobnosťou spokojný, najmä ak by prispela k jeho hudobnej tvorbe alebo zlepšila zážitok fanúšikov. Technológia AI by mohla pomôcť pri hudobnej produkcii, správe dedičstva alebo vývoji nových spôsobov, ako osloviť a zaujať poslucháčov," povedala o spolupráci Katka Žbirková.

"S Oliverom Torrom sme sa držali súčasného zvuku a chceli sme, aby sa atmosféra skladby pozerala do budúcnosti, čo zachytáva aj okolnosti, za ktorých sa nahrávka zrodila a s akými nástrojmi sme pracovali s FamePlay," dodáva David Žbirka.

Odporúčame