Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

June Film Fest otvorí kinosály už túto stredu

  • AH

Premiérová medzinárodná filmová slávnosť je tu

V stredu 5. júna sa v Trnave začne festival June Film Fest úvodným ceremoniálom a následne projekciou francúzskej komédie Máme prachy! v mestskom amfiteátri. Každý ďalší deň budú nasledovať skvelé filmy, seriály, snímky mladých talentov, ale aj diskusie, hudba a zábava. Prichádza júnová festivalová párty, na ktorú mieria aj známe osobnosti slovenského a českého spoločenského života.

Čo si netreba nechať ujsť? Aké filmy si zaslúžia špeciálnu pozornosť? Máme pre vás top výber z programovej dramaturgie June Film Festu.

Štvrtok 6. jún


PREVRAT
Americký komediálny dobový triler s Petrom Sarsgaardom v postave neznámeho cudzinca, ktorý prevráti naruby spoločenské konvencie a pretvárky v jednom panskom sídle. Film má zatiaľ len obmedzené uvedenie mimo USA.

NEKONEČNÁ NEDEĽA
Turbulentný, náladový, ale aj citlivý portrét trojice tínedžerských priateľov, ktorí nechcú myslieť na zajtrajšok, pretože sú rozhodnutí, že žijú len raz, a preto si to chcú užiť práve dnes. Pozoruhodný debut Alaina Parroniho získal veľkú pozornosť na festivale v Benátkach.


KOS, ZJAZVENÝ GENERÁL
Niečo pre milovníkov historických filmov. Hoci sa dramatický príbeh odohráva pred viac ako 200 rokmi, príbeh odvážneho generála, ktorý si trúfne postaviť sa proti ruským vojenským hordám, je až nepríjemne aktuálny.

Piatok 7. jún


KNOXOV ODCHOD
Populárny a uznávaný Michael Keaton sa po 15 rokoch vrátil k réžii v sofistikovanom trileri o nájomnom vrahovi, ktorý rozohrá poslednú majstrovskú "upratovaciu" akciu. Vo filme sa objavuje aj Al Pacino, ďalšia nesmrteľná legenda svetovej kinematografie.

SLUŠNÝ ŽIDOVSKÝ CHLAPEC
Nenápadný francúzsky debut, ktorý zaznamenal aj pozoruhodný divácky ohlas. Úsmevný a citlivý príbeh mladíka, ktorý sa v rýchle meniacej spoločnosti musí postarať nielen o seba, ale aj chorú, milovanú matku.

NOČNÁ HLIADKA: DÉMONI SÚ NESMRTEĽNÍ
Ole Bornedal je slávny dánsky režisér, ktorý sa dokonca presadil aj v Hollywoode, keď ho tam pozvali režírovať remake svojho debutu "Strážca mŕtvych". Po takmer 30 rokoch sa vrátil k svojej "osudovej" téme, aby objasnil temné udalosti rodiny, ktorú má na svedomí stále žijúci masový vrah.

Sobota 8. jún


ACHILES
Iránska kinematografia napriek represívnemu režimu ponúka nové a nádejné mená filmových tvorcov. Jedným z nich je aj Farhad Delaram, ktorého debut zaujal pri svetovej premiére v Toronte a následne aj na festivale v San Sebastiane. Príbeh umelca, ktorý je nútený pracovať v nemocnici je viac než symbolickou metaforou túžby po nádeji a slobode.

NECHAJ MA TAK
Aj artovo orientovaná snímka môže zaznamenať divácky úspech, čoho príkladom je švajčiarsko-francúzsky debut režiséra Maxima Rappaza, ktorý na festivale vo Vancouveri získal Cenu divákov. Príbeh elegantnej a nezávislej ženy v stredných rokoch je spoločensky provokatívny, ale rovnako dojemný a empatický.

SUJO (SYN)
Mexická civilná snímka o dospievajúcom chlapcovi, snažiacemu sa vymaniť z ultimatívne predurčeného osudu, sa po víťazstve v Sundance (najlepší dramatický film) stala hitom festivalovej sezóny.

Nedeľa 9. jún


ROXY
Dito Tsintsadze je pôvodom gruzínsky režisér, ktorý ale žije a tvorí v Nemecku. Jeho doménou sú komediálne drámy a úspech už dosiahol pred časom aj v Cannes. Svoj najnovší príspevok vo vďačnom diváckom žánri situoval do Berlína, kde jeden bezvýznamný taxikár sa stane dôležitou súčasťou nebezpečnej hry o všetko.

MATERSKÉ MLIEKO
Sekcia "Diváckych hitov" ponúka jedinečnú možnosť pozrieť si nie "nejakú", ale rovno jednu z najúspešnejších snímok z pobaltskej krajiny. Napriek tomu, že ide o vážnejší žáner - dramatický príbeh nádejnej lekárky a vedkyne, ktorú zomelie sovietsky totalitný režim, film režisérky Inary Kolmane je zážitkom aj preto, že oficiálne sa zatiaľ neuvádzal nikde mimo Lotyšska.

NAJPRV SI ZATANCUJME
James Marsh je uznávaný anglický režisér, ktorý v roku 2009 získal Oscara za dokumentárnu drámu "Muž na lane". Jeho najnovšia snímka predstavuje štylizovanú životopisnú drámu Samuela Becketta, laureáta Nobelovej ceny za literatúru, a sústreďuje sa na kľúčové míľniky jeho spisovateľskej kariéry.

Sprievodný program počas festivalu


Po pestrej filmovej nádielke sa môžu návštevníci odviazať v Malom Berlíne, kde sa budú konať Campari JuFF Nights. O kvalitnú klubovú atmosféru sa postarajú dídžeji z Nu Spiritu. V piatok a v nedeľu ráno bude skvelým štartom Ranná filmová rozcvička pod taktovkou Borisa Prekopa Valihoru. Máme tip aj pre tých, čo preferujú žúr hneď zrána - v sobotu koncept Morning disco by Otto. Tento deň zavŕši sprievodný program jedinečný koncert legendárnej skupiny IMT Smile v amfiteátri. Priaznivci zábavno-pódiových predstavení určite nevynechajú piatkové špeciálne vystúpenie "federálnej" Partičky, kde spoja sily v humore a vtipe slovenskí aj českí umelci.

Počas nedeľňajšieho večera bude vyhlásený víťazný
film medzinárodnej súťaže "Prvý dotyk", ktorý bude prístupný aj diváckej verejnosti aj bez nutnosti zakúpenia vstupenky. Voľný vstup je aj na seriálové bloky, ktoré budú situované do sály v Malom Berlíne. V rovnakom priestore sa budú konať od štvrtka do soboty v rámci Industry programu aj panelové diskusie
– JuFF Live. Každý deň s inou tematikou a hosťami.

Kompletný program, vrátane vstupeniek na festival je dostupný aj na www.juff.sk.

Odporúčame