Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Kométa

  • Redakcia

Po zásahu blesku ostala stáť v depe. Dnes je už jasné, že sa opäť vráti na koľajnice.

Po zásahu blesku ostala stáť v depe. Dnes je už jasné, že sa opäť vráti na koľajnice.
Stihnúť by to mala do Vianoc.



Historická 100-ročná tatranská električka sa pýši menom Kométa. V zime totiž slúžila ako odhŕňač snehu z trate a za sebou zanechávala zvírený "chvost" snehu. Neskôr vozila turistov, až do roku 1977, kedy bola odstavená a vyradená na zošrotovanie.

Vďaka vášni, láske a starostlivosti Jaroslava Vanča, prednostu Veterán klubu železníc Poprad, ktorý Kométu poznal odmala, bola Kométa zachránená. Spolu s ostatnými nadšencami dali Kométu do poriadku a dostali ju späť na trať. Stala sa pýchou tatranských osláv.

Čo sa nepodarilo úradníkom a ani času, podarilo sa prírode. Minulý rok v lete zasiahol stĺp elektrického vedenia blesk a nie všetko zviedla poistka. Starou Kométou prešlo priveľa energie a ostala stáť opäť v depe. Tento raz to vyzeralo navždy.

Kométa prežila na koľajniciach 100 rokov aj vďaka kvalitnému motoru od spoločnosti Siemens. Práve tá sa rozhodla, že svoje 110 výročie oslávi práve investíciou do opravy starej tatranskej električky. Momentálne sa Kométa nachádza v ŽOS Vrútky, ale do Vianoc by už mala byť opäť doma, na koľajniciach tatranskej železnice.

Pozrite si príbeh jedného muža a jednej električky




Viac na tatranskakometa.sk.
Odporúčame