Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

SLOVENSKO JE PRIMA: V Holíči sa nachádza najvýchodnejšie položený "Stonehenge" v Európe

  • JK

Boli sme si pozrieť Holíčske megality.

Asi nie je medzi nami človek, ktorý by nepočul o Stonehenge – obrovských vztýčených balvanoch usporiadaných do kruhu. Túto tajomnú pamiatku, ktorá je stará niekoľko tisícok rokov nájdete vo Veľkej Británii. Teraz však na cestovanie nie je najvhodnejšia doba, hoci každoročne toto miesto navštívi aj množstvo Slovákov.


Podobný monument
ale máme aj na Slovensku. Holíčske megality, ktoré robotnici náhodou objavili pri výstavbe sídliska, sú najvýchodnejšie položené menhiry v Európe. Momentálne sú symbolicky usporiadané do tvaru slnečných hodín. V pravekých dobách však slúžili ako svätyňa. Pod jedným z kameňov sa dokonca našlo aj ženské telo. Pravdepodobne išlo o šamanku svätyne. Na obrovských kameňoch môžete doteraz rozoznať rôzne dekorácie – vytesané postavy či pracovné nástroje.


Svoje tipy na originálne a neopozerané miesta Slovenska, o ktorých by sme mali určite vedieť, nám môžete posielať na [email protected].

VYPOČUJTE SI REPORTÁŽ

Fun Play

Holíčske megality by sa mali nachádzať niekde TU.

Odporúčame